הקדמה[1]:
לכל מי שקרא את ספר דניאל[2] וודאי יעלו מספר תהיות[3]. ננסה עכשיו לענות על כמה שאלות מתוכן – לפחות השאלות שבלטו לי.
הדגשה חשובה: התשובות שאביא לקוחות מתוך שיטת המחקר ולא שיטת המסורת, מכיוון שלדעתי המחקר מציב פתרון הרבה יותר מספק מהמסורת. אם הקונספט של ללמוד מהמחקר ולא מהמסורת בעייתי לכם אידיאולוגית – מוזמנים לדלג ולהמשיך בחייכם.
אז אחרי שנשארנו רק עם אנשים שקראו דניאל, היו להם בעיות עם הספר, והם סבבה עם השיטות כפירה של המחקר, בואו נתחיל! (סמיילי שמח)
הערה: המאמר נורא קופצני וקשה להבנה, אבל שווה להחזיק ראש כי בכל זאת... השקעתי.
1. מדוע הנבואות של דניאל יותר מפורטות (בפער ניכר) משאר נבואות בתנ''ך?
את ספר דניאל ניתן לחלק לשני חלקים נפרדים. חלק ראשון שעוסק בסיפורי דניאל וחלק שני שעוסק בנבואות. הנבואות שמובאות בספר דניאל הן יותר מפורטות מכל נבואה אחרת שאי פעם ראינו בתנ''ך. ספר דניאל נכנס לרזולוציות שאף נביא לא נכנס לפניו – הוא מגיע לרמה של מלך מסוים שיתחתן עם בת של מלך אחר[4]. כלומר – הכותב מכיר אירועים גיאופוליטיים שיקרו שנים לאחר מותו של דניאל – עד שנה מאוד ספציפית – כחמש מאות שנה לאחר מותו של דניאל. שאלה זו מחזקת מאוד את השאלה הבא שלנו:
2. איך יכול להיות שדניאל טועה?
כפי שאמרנו – דניאל מאוד ספציפי בדברים שיקרו לאחר מותו, אבל לעומת זאת בדברים שקורים בזמנו – הוא עושה מספר טעויות מאוד מביכות. לדוגמא, דניאל טועה במספר מלכי פרס, הוא מנבא שלאחר כורש ימלכו 3 מלכים- "וְעַתָּה אֱמֶת אַגִּיד לָךְ הִנֵּה עוֹד שְׁלֹשָׁה מְלָכִים עֹמְדִים לְפָרַס וְהָרְבִיעִי יַעֲשִׁיר עֹשֶׁר גָּדוֹל מִכֹּל וּכְחֶזְקָתוֹ בְעָשְׁרוֹ יָעִיר הַכֹּל אֵת מַלְכוּת יָוָן:" (דניאל י"א, ב'). בפועל ידוע לנו שמלכו כ 12 מלכים[5]. כלומר, דניאל יודע דברים שיהיו בעתיד אבל הוא אינו יודע אירועים המתרחשים בזמן שיותר קרוב אליו.
3. תחיית המתים – מניין? תפילה 3 פעמים ביום לכיוון ירושלים – האם דניאל הוא פרושי?
כל הדברים האמורים למעלה הם דברים שהגיעו אל היהדות המודרנית בשלב ביותר מאוחר. נכון לתקופתו של דניאל – אף אחד מהם הוא לא רעיון מוכר ביהדות. שלוש תפילות ביום לכיוון ירושלים הינו דבר שנקבע בתקופת המשנה. תחילת זמן המשנה הינו כשבעים לפני הספירה, כלומר – כארבע מאות שנה מאז שדניאל חי[6]– וקיים רק ביהדות הפרושית ולא ביהדות הצדוקית.
נתעכב על משהו נוסף – אף על פי שאני חש שאני הולך להרגיז עכשיו את כל מי שעדיין לא הפסיק לקרוא. אתם מוכנים? בתנ''ך אין מושג של הישארות חיי הנפש לאחר מות הגוף. בכללי עולם הבא ותחיית המתים זה קונספט שמקובל היום אבל פחות מצוי בתקופת התנ''ך (למעט החרגה אחת בספר שמואל, של בעלת האוב שמעלה את רוחו של שמואל מן המתים (שמואל א, כ''ח)) כמובן שכיום אלו הם אקסיומות בסיסיות ביהדות, אך זה לא דבר מוכר נכון לתקופה ההיא (מקורות השמות גן עדן – גן במסופוטמיה, גהינום – לפי המחקר מדובר בעיוות של השם – גיא בן הינום). בספר דניאל חיים אחרי המוות מופיעים לכאורה בפעם הראשונה בתנ''ך. (שימו לב שהדבר כל כך מבוסס ביהדות שהוא למעשה אחד מן י''ג עיקרים של הרמב''ם[7])
בשלב הזה נביא את התשובה. לכל השאלות האלו יש פתרון אחד
זמן הספר:
לפי המסורת, ספר דניאל נכתב אחרי מגילת אסתר ולפני ספר עזרא, ''שְׁנַת שָׁלוֹשׁ לְמַלְכוּת יְהוֹיָקִים מֶלֶךְ-יְהוּדָה בָּא נְבוּכַדְנֶאצַּר מֶלֶךְ-בָּבֶל...'' עד פה הכל טוב ויפה אבל פה אנחנו נתקלים במחלוקת בין המסורת למחקר. מקובל במחקר שספר דניאל הוא למעשה יצירה פסאודואפיגרפית, לפחות באופן חלקי אם לא מלא. כלומר – זו יצירה שנכתבה מאות שנים לאחר זמנו של דניאל אבל מיוחסת לדניאל אף על פי שלא הוא כתב אותה.
דוגמא לעוד ספר פסאודואפיגרפי תנ''כי על פי המחקר – קהלת. ''דִּבְרֵי קֹהֶלֶת בֶּן-דָּוִד, מֶלֶךְ בִּירוּשָׁלִָם'' הסופר מציג את עצמו כ''בן דוד'' ואכן הכתיבה מיוחסת לשלמה על פי המסורת, אך על פי המחקר – לאו דווקא.
הדעות במחקר חלוקות בעניין זמן כתיבת הספר, אבל כל הדעות מסכימות כי ספר דניאל הוא הספר האחרון שנכתב, זמן מתוערך: 165 לפני הספירה. רגע, למה 165 לפני הספירה?!
ראשית כל – העובדה שהספר נכתב בארמית. ארמית בתקופה הזו הייתה שפה הרבה יותר מדוברת מעברית, דבר שהפך את ספר דניאל ליותר נגיש לקריאה על ידי אנשים שאינם דוברי עברית[8].
ספר דניאל כתוב חציו בעברית וחציו בארמית, מה שגרם לחוקרים להאמין כי זמן כתיבת הספר הוא אינו מיקומו בתנ''ך. אבל מבין כל התירוצים דווקא תירוץ זה הוא התירוץ החלש ביותר. הסיבה שהמחקר נאלץ לטעון כי הספר נכתב שנים רבות לאחר מותו של דניאל היא דווקא השאלות שהבאנו למעלה.
בהנחה ואכן הספר נכתב בערך בשנת 165 לפני הספירה ננסה לענות בקצרה על השאלות שהצגנו כאן לפני.
1. מדוע הנבואות של דניאל יותר מפורטות (בפער ניכר) משאר נבואות בתנ''ך?
הנבואות של דניאל יותר מפורטות מכיוון שכותב הסיפור יודע מה התרחש מכיוון שאלו הדברים שכתובים בספרי ההיסטוריה. נישואי מלך מסוים למלך אחר – הן מה שיוצר אצל הקורא אמינות שדברים אחרים שכתובים בספר אכן יקרו בעתיד וכך גם הדיוק המוגזם וגם האמונה שהספר אכן שייך לנביא מפורסם.
2. איך יכול להיות שדניאל טועה?
הסיבה שדניאל טועה זה פשוט בגלל שהספר לא נכתב על ידי דניאל. הספר נכתב על ידי סופר בנקודה מאוחרת יותר. למעשה – יש מקום לומר שהוא נכתב על ידי שני סופרים שונים – והתוצאה שיש בידינו היא ערבוב של שניהם שכולל בתוכו תרגום שגוי.
3. תחיית המתים – מניין? תפילה 3 פעמים ביום לכיוון ירושלים – האם דניאל הוא פרושי?
כל המושגים הנ''ל הינם מושגים שאנו מכירים טוב וכן גם הכותב. יש היגיון בכך שדניאל התפלל מכיוון שמבחינת הסופר – תפילה הוא דבר שכל יהודי מאמין מקיים. אין קושייה כיצד דניאל התפלל שלוש תפילות – או מדוע הוא התפלל לכיוון ירושלים, כי המחקר נותן תשובה מאוד פשוטה. דניאל לא התפלל שלוש תפילות ביום לכיוון ירושלים.
לאחר שנתנו תיאוריה בעניין זמן כתיבת הספר – אני אשאל את השאלה הרביעית והאחרונה שלנו להיום – אבל אני לא אענה עליה – כי אם עשיתי עבודה טובה אז אתם כבר אמורים לדעת את התשובה.
4. למה בספר דניאל יש הרבה גניבה סיפרותית? (כל תחילת סיפור – הסוף ידוע מראש)
דוגמאות: * דָּנִיֵּאל, חֲנַנְיָה, מִישָׁאֵל וַעֲזַרְיָה לא אכלו אוכל נורמלי (דניאל א')– הם יותר בריאים משאר הנערים (כמו הסיפור של סבא רבא שלי מברגן בלזן).
*זרקו את דניאל לגוב האריות (דניאל ו', י"ז)– לא קרה לו כלום (דניאל ו', כ"ב-כ"ד). וגם: בלילה ההוא נדדה שנת המלך - מזכיר לנו מלך פרסי מסיפור מגילת אסתר.
*לאחר שחנניה, מישאל ועזריה נזרקו לכבשן האש מתגלה כי הם בסדר גמור (דניאל ג', כ"ג-כ"ז)- בדיוק כמו המדרש על אברהם שבו אברהם אבינו נזרק לכבשן האש ויוצא משם כשהוא בסדר גמור[9].
*נער פלא שיודע לפתור חלומות ולכן עולה לגדולה – כבר קראתי את הסיפור הזה – ושם היה גם דיבורים על אופנה וכותונות פסים וזה...
*מישהו שמסרב להשתחוות (דניאל ו', י"ב-י"ד)– גם את זה ראינו, אבל בדיוק בספר לפני דניאל (אסתר ג ב).
מוזמנים לכתוב לי את דעתכם.
נ.ב. דניאל זה אגב שם ממש יפה לדעתי
[1]אפשר לדלג. חזרה למעלה
[2]אני יוצא מנקודת הנחה שכולכם קראתם, אם לא – לכו לקרוא ואז תחזרו. חזרה למעלה
[3]אם קראתם את ספר דניאל והכל היה ברור ולא בעייתי לכם אז – שכוייח! אתם יכולים לדלג על המאמר הממוצע מינוס שלפניכם ולהמשיך הלאה בחייכם. אבל! אם מספר דברים היו לא ברורים לכם אז אתם מוזמנים להמשיך לקרוא. חזרה למעלה
[4]דניאל פרק יא, פסוקים ו'-ט': "וּלְקֵץ שָׁנִים יִתְחַבָּרוּ וּבַת מֶלֶךְ הַנֶּגֶב תָּבוֹא אֶל מֶלֶךְ הַצָּפוֹן לַעֲשׂוֹת מֵישָׁרִים וְלֹא תַעְצֹר כּוֹחַ הַזְּרוֹעַ וְלֹא יַעֲמֹד וּזְרֹעוֹ וְתִנָּתֵן הִיא וּמְבִיאֶיהָ וְהַיֹּלְדָהּ וּמַחֲזִקָהּ בָּעִתִּים: וְעָמַד מִנֵּצֶר שָׁרָשֶׁיהָ כַּנּוֹ וְיָבֹא אֶל הַחַיִל וְיָבֹא בְּמָעוֹז מֶלֶךְ הַצָּפוֹן וְעָשָׂה בָהֶם וְהֶחֱזִיק: וְגַם אֱלֹהֵיהֶם עִם נְסִכֵיהֶם עִם כְּלֵי חֶמְדָּתָם כֶּסֶף וְזָהָב בַּשְּׁבִי יָבִא מִצְרָיִם וְהוּא שָׁנִים יַעֲמֹד מִמֶּלֶךְ הַצָּפוֹן: וּבָא בְּמַלְכוּת מֶלֶךְ הַנֶּגֶב וְשָׁב אֶל אַדְמָתוֹ" חזרה למעלה
[6]למי שמעוניין ציר זמן מאוד נוח לשימוש שאני מאוד אוהב, הוא אינו מדיוק לחלוטין אבל ניתן להסתמך עליו, בנוסף יש גם את ציר הזמן המקראי. הוא נוח ממש ואצלי הוא נמצא בשורת המועדפים פשוט כי הוא עושה סדר בראש – ניתן לראות פה שהזמן המשוער שבו דניאל חיי הוא כ 550 לפני הספירה. חזרה למעלה
[7]י"ג עיקרים – ויקיטקסט חזרה למעלה
[8]דוגמא, במשנה במסכת יומא מפורט על הכהנים הגדולים שלא ידעו להתמודד עם כתבי הקודש מכיוון שהם היו בעברית – מקור: משנה מסכת יומא פרק א משניות ג', ו'. חזרה למעלה
[9]מתוך ילקוט שמעוני על בראשית טו פסוק ז:
אני ה' אשר הוצאתיך מאור כשדים. אמרו: בשעה שהפיל נמרוד הרשע את אברהם לתוך כבשן האש, אמר לפניו גבריאל: רבונו של עולם, ארד ואציל את הצדיק מכבשן האש? א"ל: אני יחיד בעולמי והוא יחיד בעולמו, נאה ליחיד להציל את היחיד. ולפי שאין הקב"ה מקפח שכר כל בריה, א"ל: תזכה ותציל שלשה מבני בניו: חזרה למעלה