top of page
1
2
3
4

איך כותבים מאמר לכפית?/ ועדת הדרכה

אבל למה בכלל לכתוב מאמר?  

קודם כל, אחת מהמטרות של הארגון היא שחברי הארגון יעבירו שיעורים ויכתבו מאמרים. כולם יכולים לכתוב מאמר! במאמר אתם יכולים לשתף רעיון שיש לכם גם בלי הצורך לעמוד מול קהל. בניגוד לשיעור, המאמרים נשמרים באתר של הכפית ותמיד אפשר לגשת אליהם ולקרוא אותם. למאמר יש עורך שעובר עליו ומוודא שהמאמר יצא טוב. המאמר הוא ההזדמנות שלכם לכתוב על נושא שמעניין אתכם, במיוחד אם המהלך שלכם ארוך/קצר מדי לשיעור.

אתם לא חייבים להיות הראשונים שחשבו על הרעיון שעליו תכתבו במאמר, זה בסדר גמור לשאול שאלה ולענות עליה באמצעות מה שאנשים אחרים כבר כתבו. מצד שני, אתם בשמחה מוזמנים לכתוב רעיון שכולו שלכם, גם אם המהלך שלכם לא מבוסס על מפרשים או חוקרים.

 

אז איך בוחרים נושא?

כדאי לבחור נושא שמעניין אתכם, אתם תהנו הרבה יותר לכתוב על נושא שקרוב ללבכם. תחשבו על נושא שאליו אתם מתחברים, דמות מהתנ"ך שאתם מחבבים, ספר אהוב בתנ"ך, נבואה מגניבה, שאלה שעלתה לכם לאחרונה, נושא או פרק שהייתם רוצים להעמיק בו יותר… אפשר אפילו לפתוח מקום אקראי בתנ"ך. 

 

בחרתי נושא, מה עכשיו?

כדי לכתוב על נושא כלשהו צריך להכיר אותו, לכן השלב הבא הוא ללמוד את הנושא שבחרתם. לא התחייבתם לאף אחד על נושא, אין שום מניעה להחליף נושא אם אתם רואים שבעצם יש כיוון אחר שיהיה לכם יותר מעניין לכתוב עליו.

לימוד הנושא: 

השלב הראשון הוא ללמוד את המקורות התנ"כיים שקשורים לנושא ולהבין אותם. אפשר לחפש הקבלות בין פרקים, סיפורים דומים שמתקשרים, נבואות רלוונטיות וכן הלאה.

אחר כך אתם מוזמנים ללמוד עוד מקורות שקשורים לנושא- פרשנים, מאמרים, שיעורים, מחקרים אקדמיים או כל דבר אחר שרלוונטי לנושא. כמובן, ממש אין צורך ללמוד את כל המקורות האלה, ואפשר גם לומר סברות מההיגיון שלא קראתם במקורות שלמדתם. 

 

ואיך מתחילים לכתוב?

למאמרים בכפית יש מבנה מאוד מוגדר, מה שיכול דווקא לסייע לכתיבה. מאמר אמור להיראות כך:

 

פתיחה- שבה מכניסים את הקורא לעניינים, נותנים רקע ומציגים את הנושא או את השאלה שעליה תענו במאמר.

גוף המאמר- כאן המקום לשפוך את כל הטענות בעד הדעה שלכם, דוגמאות, פירוט וכן הלאה.

סיכום- כאן חוזרים בקצרה על הנאמר כדי לעשות לקורא סדר בראש.

 

לחלק מהאנשים קל יותר פשוט להתיישב ולכתוב, לחלק יהיה נוח יותר לכתוב קודם כל את ראשי הפרקים של המהלך בנקודות כלליות ואחר כך להרחיב. שתי הדרכים מעולות, תבחרו במה שיהיה לכם יותר נחמד.

 

פתיחה:

המשפטים הראשונים הם ההזדמנות לתפוס את תשומת הלב של הקורא ולכן רצוי לפתוח בצורה מעניינת, משעשעת, דרמטית- סיפור קצר, בדיחה, דוגמא כלשהי וכל העולה על רוחכם [1].

כאן חשוב לשים לב שהקורא- גם זה שלא למד את כל התנ"ך - מקבל את כל הידע שדרוש לו כדי להבין את המאמר. גם על נושאים מוכרים צריך לתת רקע- אנחנו מרשים לכם להניח שכל הקוראים שמעו על יציאת מצרים, אבל זה לא אומר שאם תביאו להם פסוק בודד הם ידעו שמדובר במכת ארבה. הקורא לא יודע את התנ"ך בעל פה, תנו לו הקשר!

חוץ מרקע, הפתיחה צריכה להציג את השאלה שעליה המאמר בא לענות- מאמר צריך אמירה כלשהי, פואנטה כלשהי [2]. בדומה למה שנאמר לעיל, זו לא חייבת להיות שאלה שאיש לא ענה עליה קודם לפניכם, אפשר גם להציג שאלה ואת התשובות שכבר ענו עליה. 

אם המאמר יוצא מנקודות הנחה מסויימות - כלומר, דברים שהכותב מניח מלכתחילה ומתבסס עליהם, ולא עומד לדון על נכונותם [3]- כאן המקום לציין אותם. למשל - היו שני ישעיהו, היה ישעיהו אחד, לא היה שום ישעיהו בעולם כלל וכן הלאה. 

 

גוף המאמר:

כאן כותבים את דעתכם על הנושא, עונים על השאלה שהצגתם בפתיחה ומנסים לשכנע את הקורא בדעתכם. 

תסבירו את מה שאתם רוצים שהקורא ילמד מהמאמר, תציגו את דעתכם, תטענו טענות, נמקו, שכנעו, תגיעו למסקנות ביניים ומהן תתקדמו לפואנטה הסופית, הלא היא התשובה לשאלה מהפתיחה.

 

רצוי להתבסס על מקורות (תנ"כיים או חוץ תנ"כיים) שעוזרים לטענה שלכם ועל כל דבר שיעזור לשכנע את הקורא בדעה שלך. את המקורות שציטטתם צריך להסביר - לא, לא כולנו מבינים פסוק מאיוב [4] או ציטוט בארמית בלי הסבר! שימו לב שלכל מקור צריך להביא הפניה- מאיפה  הבאת את מה שציטטת? ההפניה צריכה להיות ברורה ומובנת מספיק בשביל מי שירצה לפתוח את המקור בעצמו. 

טענות שמתבססות על היגיון ולא על מקורות צריך להסביר טוב, כך שהקורא ישתכנע בהגיון שלכם.

כדי לשכנע קוראים שלמדו את הנושא עם פירוש אחר, תביאו טענות של הצד השני ותסבירו למה אתם לא מסכימים איתן.

 

דוגמאות הן נהדרות- הן עוזרות להפוך משהו מופשט ומעורפל לקונקרטי ומובן. אל תגזימו עם הדוגמאות - לא צריך להביא יותר מ3-4 דוגמאות לאותו הדבר, זה סתם חופר.

דברים שלא קשורים לנושא ולא תורמים למהלך, תוציאו מהמאמר. הם מסיחים את הדעת של הקורא מהנושא ומבלבלים אותו- המאמר הוא לא דף אסוציאציות ומה שלא קשור ולא מועיל - אין סיבה שישאר בתוך המאמר. דברים קשורים למחצה יכולים להשאר בהערות שוליים [5]

 

מבחינה לשונית- אין ציפייה שתדעו לשון ברמה של אבשלום קור, אבל תשתדלו לכתוב בצורה תקינה- שימו לב שהמשפטים הגיוניים, לא מתחילים בלשון רבים ועובר באמצע ללשון יחיד, בלי סלנג וכדומה. 

תוסיפו סימני פיסוק כדי לחלק את הטקסט למשפטים וכדי לחלק משפט ליחידות קטנות יותר. החלוקה הזו עוזרת להבין את מה שכתוב ואת הקשרים בין חלקי המשפט. תשתדלו שהמשפטים לא יצאו נורא ארוכים- כלל אצבע, משפט של יותר מ2 שורות הוא קשה להבנה.

 

טיפ: דרך קלה להעלות את רמת הכתיבה שלכם היא להחליף את המילה "זה" במילה מתאימה אחרת.

 

סיכום

כאן מתמצתים בקצרה את מה שקרה עד עכשיו, בלי דוגמאות ופירוט ובלי להוסיף מידע חדש. המטרה היא לעשות לקורא סדר בראש.

 

מבחינה ויזואלית:

כותרות והדגשות

כותרות יפות ומודגשות יהיו ידידותיות יותר לקוראים. דברים מהותיים וחשובים גם נחמד להדגיש, כך שויזואלית בולט לקורא שזה חשוב. לא להגזים עם ההדגשות - כשהכל מודגש, שום דבר לא בולט.

 

פסקאות

כשהקורא רואה המון טקסט צפוף, זה מרתיע אותו. תחלקו את המאמר לפסקאות קטנות יותר שתהיינה נעימות יותר בעין. אין צורך לרדת שורה בסוף כל משפט, אבל רצוי להתחיל פסקה חדשה כל פעם שעוברים נושא.

 

איורים, טבלאות וכדומה

יש דברים שקל יותר להמחיש ויזואלית - למשל, אם אתם מדברים על מקומות, מפה יכולה לעזור. אל תהססו להוסיף כל דבר שיקל על הבנת המאמר- איורים, מפות, טבלאות וכן הלאה. 

 

סיימתי לכתוב, מה הלאה?

מעולה! קודם כל, תעבור שוב על מה שכתבת, זו ההזדמנות לוודא שהדברים מוצאים חן בעיניך. אפשר לשפר, לנסח מחדש ובכללי לשפץ את המאמר. 

לאחר מכן, שלח את המאמר לועדת כפית במייל nachat@gmail.com

הועדה תעלה את המאמר לדוקס, ותשתף אותך בקובץ. מישהו מהועדה יערוך את המאמר. בדוקס תוכל לראות את השינויים, להגיב ולענות על השאלות של העורך. אל חשש- עריכה אינה צנזורה! אתה תראה את השינויים שנעשים בעריכה, וכל שינוי מהותי יעשה רק עם אישור ממך.

בסוף העריכה, המאמר יעלה לאתר הכפית ואתם תקבלו כפית שוקולד בשבת הארצית הבאה!

 

לסיכום, כולכם מוזמנים בחום לכתוב מאמרים לכפית. בוחרים נושא, לומדים אותו וכותבים. המאמר בנוי במתכונת של פתיחה, גוף וסיכום. בפתיחה מציגים שאלה, עונים עליה בגוף המאמר ומסכמים הכל בסיכום.

 

מוזמנים בשמחה רבה לפנות אלינו (ועדת הדרכה) בכל שאלה והתייעצות.

שושנה שלו- 058-779-7938 

ליאור אולייניק- 054-596-4443

------------------------------

הערות שוליים:

1.  היו לא תהיה! (יחזקאל כ', ל"ב) חזרה ללמעלה.

2. כלומר, טוב, אפשר לכתוב מאמר בלי פואנטה, אבל… זה חסר פואנטה. חזרה ללמעלה.

3. די דומה לאקסיומות במתמטיקה, בעצם. חזרה ללמעלה.

4. בואו לשבת איוב!!! או כל שבת אחרת שתהיה השבת הבאה בעת קריאת שורות אלו! חזרה ללמעלה.

5. הערות שוליים, הערות שוליים זה הפתרון להכל. חזרה ללמעלה.

5
הערות
bottom of page